Marieke Tacken

Medical Officer

Tanzania, Muleba District

Rubya Designated District Hospital

Het verhaal van Marieke Tacken

Ik werk sinds juni 2016 in Rubya Designated District Hospital. Het ziekenhuis ligt in Muleba District in Tanzania, ten noord westen van Lake Victoria, aan de grens met Uganda. In eerste instantie nog als onderdeel van de opleiding tot Arts Internationale Gezondheid en Tropengeneeskunde. Nadat ik klaar was met de opleiding, ben ik gebleven. Ik ben namelijk getrouwd met een lokale dokter die hier ook werkt. Vanaf het begin heb ik subsidie vanuit SANO ontvangen waardoor het ook financieel mogelijk was om hier te blijven werken, helemaal nu ik ook 2 kleine kinderen heb. 

Ik werk hier op tourbeurt op verschillende afdelingen, samen met mijn Tanzaniaanse collega’s. Op het moment sta ik op de mannenafdeling en daar liggen wel echt schrijnende casus. Over het algemeen komen de mannen veel te laat naar het ziekenhuis. Zo ligt er nu bijvoorbeeld een man met al 3 maanden bestaande wonden aan zijn voet. Hij is eerst naar de traditional healer geweest waardoor het alleen maar erger geworden is. Het enige wat wij hier nog kunnen doen is een amputatie van het onderbeen. 

Naast het klinisch werk help ik mee met het opleiden van Tanzaniaanse Clinical Officers, verpleegkundigen en Nederlandse coassistenten. Het leuke is dat ik binnenkort ook opleider word van een AIGT in opleiding die hier haar tropenstage komt doen, zodat ik mijn opgedane kennis en ervaringen weer aan haar door kan geven. 

Gelukkig zijn we gespaard gebleven van COVID-19. We hebben niet eens een verdachte patient gehad! We waren wel voorbereid met de nodige maatregelen en protocollen. De verhalen uit de rest van de wereld komen voor mijn surrealistisch over, wij leven hier alsof er niets aan de hand is. 

Ik ben SANO heel erg dankbaar voor de hulp! En omdat ik nu al bijna 4 jaar hier ben kom ik ook in aanmerking voor de bonusregeling. Heel fijn!